Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Me throw "rock"

Βγαίνοντας για καφέ με έναν πολύ καλό μου φίλο που ασχολείται με τα των media και αυτός, η συζήτηση πήγε στο ραδιόφωνο, ένα αγαπημένο μέσο και των δυο μας και όπως έχει αποδειχτεί αγαπημένο των περισσότερων από εμάς. Ένα μέσο το οποίο έχει ζήσει μεγάλες δόξες κυρίως την δεκαετία του '90. Ιδιαίτερα για τους ροκ φαν του κάθε στυλ, υπήρχαν σταθμοί που αποτελούσαν οάσεις με τις αξεπέραστες εκπομπές και τα αφιερώματα τους. Στις μέρες μας όμως τα ροκ ραδιόφωνα φαίνεται πως απλά αργοπεθαίνουν. Έτσι η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από τους λόγους που τα πράγματα έχουν φτάσει σε αυτή την κατάσταση. 
Συμφωνήσαμε πως τα playlists αποτελούν -ενδεχομένως- το μεγαλύτερο “πρόβλημα”. Οι εποχές είναι δύσκολες, σε αυτό δεν νομίζω να έχει κάποιος αντίρρηση. Έτσι και οι ροκ σταθμοί έπρεπε να εκμοντερνιστούν και να γίνουν πιο εμπορικοί. Επακόλουθο της οικονομικής κρίσης; Μπορεί. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα προγράμματα πλέον αποτελούνται από την γνωστή εύκολη συνταγή. Παίζονται ξανά και ξανά κυρίως παλιά κομμάτια, τα οποία όλοι έχουμε αγαπήσει και προφανώς θα συνεχίσουμε να αγαπάμε. Άλλωστε ως γνωστόν το παλιό είναι πιο δημοφιλές, δοκιμασμένο και σαφώς πουλάει περισσότερο. Έτσι λοιπόν κάτι το οποίο πουλάει αφενός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει και αφετέρου αποκλείει την πιθανότητα του οποιουδήποτε πειραματισμού άρα και ρίσκου. Μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο για έναν ακροατή να “ανακαλύπτει” έναν σταθμό που παίζει μόνο τις αγαπημένες του επιτυχίες όμως ύστερα από συστηματική ακρόαση καταντάει αν μη τι άλλο βαρετό και κουραστικό να ακούς σχεδόν σε λουπ τα ίδια και τα ίδια.
Από την άλλη μαζί με την ποιότητα των ίδιων των σταθμών έχει χαλάσει και η ποιότητα της “φωνής” τους. Ζήτημα να υπάρχουν 10 αξιόλογοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί -συνήθως “δεινόσαυροι” λόγω παλαιότητας- οι οποίοι όμως χάνονται στο χάος των ερτζιανών. Ο κόσμος έχει γεμίσει από υπερφίαλα παιδάκια που το παίζουν παραγωγοί, τα οποία ούτε τις κατάλληλες γνώσεις έχουν αλλά ούτε και καμία διάθεση να ψάξουν νέα πράγματα ή έστω να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να προετοιμάσουν μια εκπομπή. Έτσι τώρα πιο πολύ από ποτέ είναι εμφανές πως αυτό που λείπει είναι άνθρωποι με γνώσεις, αισθητική, ωραίο λόγο, έξυπνο χιούμορ και πάνω απ'όλα μέτρο.
Εικόνα σου είμαι: Ένας άλλος παράγοντας που αναλύσαμε ήταν βέβαια και το κατά πόσο το κοινό στην Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει έναν σταθμό ας πούμε με απόλυτα ελεύθερο ροκ πρόγραμμα την στιγμή που στην χώρα μας ο Νο1 τραγουδιστής είναι ο Σάκης και ο κάθε Σάκης. Όπως φαίνεται δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για “πολυφωνία” αφού κατά ένα τεράστιο ποσοστό ο κόσμος αρκείται στα απολύτως εύπεπτα σουξεδάκια της κάθε σεζόν. Έτσι το χάος που επικρατεί στην εγχώρια μουσική αντικατοπτρίζεται και στον χώρο του ραδιοφώνου...πράγμα που μας οδηγεί πίσω στο βήμα ένα -που λέγαμε για ρίσκα και πειραματισμούς.
Εν κατακλείδι και όπως προκύπτει από τα παραπάνω -και μερικά ακόμα που δεν είναι της παρούσης- φτάσαμε στο συμπέρασμα πως παρότι γκρινιάζουμε και κριτικάρουμε κατά καιρούς, η δύναμη της συνήθειας είναι τόσο μεγάλη που θα εξακολουθήσουμε να δεχόμαστε ότι μας πουλάνε γιατί νομίζουμε πως είμαστε σίγουροι πως το θέμα δεν παίρνει βελτίωση και πως φυσικά δεν περνάει από το χέρι μας.
Πίνοντας ακόμα μια γουλιά από τον καφέ μου είπα στον εαυτό μου... “ευτυχώς που υπάρχουν και κάποια αξιόλογα web radios...”

Σχόλια

  1. Αγαπητή KitKat πολύ εύστοχα θίγεις ένα ζήτημα που είναι σημαντικό. Όντως πια σήμερα δεν υπάρχουν ραδιοσταθμοί που να παίζουν κάτι το διαφορετικό, η μουσική αναμασάται και ανακυκλώνεται στα ίδια και στα ίδια. Για αυτούς κυρίως τους λόγους δεν ακούω πια ραδιόφωνο. Νοσταλγώ την εποχή 1990-1997 (αν θυμάμαι καλά) με αρχικά τον Ροκ FM και αργότερα την καλύτερη εκδοχή του -κατά τη γνώμη μου- στον Ρόδον FM. Εκείνο τον καιρό άκουγα ραδιόφωνο 15 ώρες την ημέρα. Αφιερώματα, νέοι δίσκοι κτλ κρυστάλλωσαν την άποψή μου περί μουσικής κυρίως. Πέραν της ρομαντικής νοσταλγίας όμως θυμάμαι ότι ήδη από τότε είχε γίνει μόδα το playlist και ο "ανώνυμος" ή "αόρατος" παραγωγός. Πιστεύω πως η ελπίδα βρίσκεται στα ιντερνετικά ραδιόφωνα, τα οποία είναι πλουραλιστικά και θυμίζουν τα όμορφα πειρατικά ραδιόφωνα της εφηβείας μας.

    Ωραία πράγματα συζητάτε με τους φίλους σας την ώρα του καφέ. Μπράβο

    -The Psychopomp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι έχω ακούσει για τον Ρόδον και πόσο απίστευτος σταθμός ήταν. Το ίδιο και για τον τότε Ροκ FM -κυρίως από κάτι παλιές κασέτες του πατέρα μου που πλέον έχουν περάσει στην κατοχή μου. Δυστυχώς εγώ πρόλαβα το ραδιόφωνο σε μια πολλή άσχημη περίοδο και όσο περνάει ο καιρός αυτό που παρατηρώ είναι πως το μόνο που μπορεί να σου προκαλέσει είναι -τουλάχιστον- πλήξη. Είναι πραγματικά κρίμα γιατί το ραδιόφωνο εκτός από γνώσεις πάντοτε προσέφερε και συντροφιά.
    Συμφωνώ απόλυτα για τα ιντερνετικά ραδιόφωνα. Μπορεί να ακούσεις παπάδες συν του ότι έχεις την επιλογή να δεις τι παίζει στο εξωτερικό πολύ άμεσα -συν την νοσταλγία που αναφέρεις.

    Ευχαριστώ
    Κατ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ μαζί σου, πράγματι, όχι μόνο το ροκ ραδιόφωνο, αλλά και το ραδιόφωνο που προβάλει την καλή μουσική έχει εκλείψει. Πριν κανένα χρόνο είχα διαβάσει ένα άρθρο (νομίζω στην Ελευθεροτυπία ήταν) που παρουσίαζε τον αριθμό των τραγουδιών που παίζουν τα μεγάλα αθηναϊκά ραδιόφωνα... ήταν απελπιστικά μικρός! Το playlist και το καπέλωμα των δισκογραφικών έχει αντικαταστήσει τους εμπνευσμένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Πάντως, εμείς εδώ στην επαρχία, με τα λιγοστά μας μέσα, παλεύουμε για πιο ποιοτικό ραδιόφωνο. Για ρίξε μια ματιά και βέβαια άκουσε:

    http://www.novafm106.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εσύ με την σειρά σου έχεις απόλυτο δίκιο για τα επαρχιακά ραδιόφωνα. Μπορείς να βρεις πραγματικά διαμαντάκια. Πχ, στην Μυτιλήνη (που έχω προσωπική πείρα) από τους -ας πούμε- 12 ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι 3 παίζουν απίστευτα πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να ακούσεις ποτέ πουθενά. Νομίζω στατιστικά το ποσοστό είναι πολύ αξιόλογο.
    Όσο για την Αθήνα, όσο πάει η κατάσταση γίνεται απλά απελπιστική.

    Υ.Γ.: Απάντηση με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Συγνώμη γι'αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

A random summer dream

Μπορεί να έχει κρύο, μαυρίλα και τα σχετικά, εσύ όμως ξύπνησες και είχες στο κεφάλι σου το "Midnight summer dream" των Stranglers και αμέσως έκανες με το μυαλό σου άπειρους άχρηστους συνειρμούς... και στα καπάκια έφαγες και  μια φλασιά και θυμήθηκες αυτό: " O   Κλαουζεβιτς εγραψε πως   η μοριακη δομη ενός σταχυου, δεν μπορει να σου πει σχεδον τιποτα για ένα χωραφι, αν δεν εχεις βρεθει ποτε σε ένα χωραφι.Ενας ακομη αχρηστος συνειρμος στη μεση του καλοκαιριου, σ’αυτή την ερημικη παραλια, πνιγμενη στα σταχυα, μερα μεσημερι, Ιουλιο. Ένα τροχοσπιτο με γερμανικες πινακιδες περναει από μπροστα μου, η γυναικα στη θεση του συνοδηγου με κρεμασμενο το μπρατσο εξω από το παραθυρο και αρπαγμενο λιγο από τον ηλιο μου χαμογελαει με τον τυπικο τροπο-χαιρετισμο που συνηθιζουν οι ευρωπαιοι τουριστες όταν τρακαρει το βλεμμα τους ανθρωπο. Διπλα ο οδηγος μου δειχνει τον ανεβασμενο αντιχειρα «οκέι» και μετα το κεφαλι παλι μπροστα. Το τροχοσπιτο χανεται στη σκονη και τα ηχεια της καμπινας τ

2012

Φωτάκια, στολισμένες βιτρίνες, κόσμος, παιχνίδια, μελομακάρονα, δώρα, διακοπές, τραγούδια... σε συνδυασμό με μια απροσδιόριστη μυρωδιά. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!! Ενθουσιασμός περασμένων χρόνων βέβαια.. Θέλεις γιατί μεγάλωσα και έγινα κι εγώ κυνική; Ίσως. Ίσως πάλι απλά να τα απομυθοποίησα όταν κατάλαβα πως δεν χρειάζεται να περιμένεις την 25η Δεκέμβρη για να σου προσφέρει χαρά, κάθε μέρα έχει τα δικά της καλά και πολλές, πολλές μικρές χαρές (ενδεχομένως και μεγάλες). Το 2011 φεύγοντας αποφάσισε να πάρει μαζί του κάποιον που σήμαινε τον κόσμο για μένα. Έτσι με την έναρξη αυτής της χρονιάς κατά κάποιο τρόπο ξεκίνησε και μια διαφορετική καινούργια ζωή. Ναι έτσι συμβαίνει συνήθως όταν χάνεις την γη κάτω από τα πόδια σου και πρέπει να αποφασίσεις πως ή θα μάθεις να αιωρείσαι ή θα βρεθείς στον πάτο του γκρεμού. Πόνος, ένταση, δάκρυα, δύσκολες αποφάσεις, ανακατατάξεις, μετακομίσεις, απόγνωση. Και εκεί που είπα πως όλο το 2012 θα πάει έτσι, η ιστορία και κυρίως η Μοίρα με διέψευσε. Εξελίχθηκε

Εμείς είχαμε φίλους...

Το παρακάτω κείμενο είχα να το διαβάσω πάρα πολύ καιρό. Σήμερα το βρήκα πάλι τυχαία μπροστά μου και θυμήθηκα πόσο δίκιο έχει και πως κάποια πράγματα αλλάζουν ραγδαία μέσα σε μερικά χρόνια... "H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή. Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε